Bordeaux

Bordeaux

De grote wijnen uit de Bordeaux

 

Eén van de meest interessantste en meest beschreven wijnstreken is de Médoc. Landschappelijk gezien is het niet zo bijster interessant (nogal vlak), maar hier worden wel de mooiste (en duurste) wijnen van de wereld geboren.

Je hebt de Médoc en de Haut-Médoc.
De wijngaarden liggen als een kamerbreed tapijt uitgespreid op de linkeroever (zoals de Amerikanen het noemen: the “leftbank”) van de Gironde, van de stad Bordeaux tot op het strand van Soulac-sur-Mer aan de Atlantische kust.

Grand Cru de Bordeaux

Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1855 heeft men een deel van de wijnen uit deze streek geclassificeerd als Grand Crus (Grote Gewassen). Deze classificatie is geboren vanuit de prijsverhoudingen die destijds golden. De duurste wijnen werden de Premier Grand Crus. Men onderscheidt vijf ordes, van Premiers crus tot en met Cinquièmes crus. Op het etiket kan de bewoordingen “Premier cru classé” voorkomen voor de Premier Crus (vijf stuks; één ligt overigens in de Graves!) en “Grand cru classé” wanneer het de Deuxièmes tot en met Cinquièmes betreft. Dat deze classificatie bijna onaantastbaar is blijkt wel uit het feit dat, ondanks dat er in de jaren grote veranderingen in kwaliteit is ontstaan, de classificatie op één uitzondering na nog steeds hetzelfde eruit ziet. Chateau Mouton Rothschild was tot 1973 een Deuxième Cru. Nadat er aan vele touwtjes getrokken is (tenslotte is het chateau in eigendom van de Rothschild-clan, een hele beroemde, invloedrijke en steenrijke familie uit het bankwezen) werd Chateau Mouton Rothschild gepromoveerd van tweede naar eerste Cru. Chateau Mouton Rothschild “vierde” dit heugelijke feit met de volgende bewoordingen op het 1973-etiket (dat overigens geschilderd is door Pablo Picasso) “Premier je suis, second je fus, Mouton ne change” (vrij vertaald: “Eerste ben ik, tweede was ik, Mouton verandert nooit”).

Vlak onder de Grand Cru Classé komt nog de indeling in Crus exceptionnels, Crus bourgeois supérieurs en Crus bourgeois. Op het etiket noemt men ze wel Cru classé. Hanteer deze classificaties vooral niet te star. In de jaren tussen 1855 en nu is veel veranderd. Het enige zinnige criterium blijft de persoonlijke beoordeling van de wijn, niet de naam op het etiket. Médocwijnen zijn echte bewaarwijnen. Naarmate ze zich verder ontwikkelen, worden ze ook eleganter en krijgen het bouquet en de smaak een finesse. In het vlakke, soms kale Médocland zijn de doorgangswegen behangen met bordjes, die iedereen de weg wijzen naar de befaamde chateaux, de prachtige, statige paleizen en de zeer fraaie landhuizen.

Bordeaux

De zes fraaiste wijndorpen Saint-Estèphe, Pauillac, Saint Juliën, Margaux, Moulis, Listrac
De noordelijkste gemeente is Saint-Estèphe, dat in zijn wijnkelders zeer robuuste wijnen met een warm temperament koestert. Diepdonker van kleur en met een stevig bouquet. Hier vindt men de wijnen van Cos d’Estournel en Chateau Montrose. Twee fantastische wijnen. De wijnen uit Saint-Estèphe zijn wat minder verfijnd dan de wijn uit Pauillac en Margaux en bezit geen enkele Premier Grand Cru.

De Pauillac herbergt een drietal Premier Grand Crus, Chateau Lafite Rothschild (neef van Mouton), Chateau Mouton Rothschild (vanaf 1973 dus…) en Chateau Latour. De wijnen van Pauillac zijn van een nobel niveau : volle, stevige donkerrode wijnen, geurend naar vers fruit, zeer complex in eigenschappen : met het breedste bouquet, waarin de geur van cederhout en zwarte bessen. Maar vergeet ook niet de wijnen zoals die van Chateau Longueville Comtesse de Lalande (alleen die naam al…) en haar broer, Chateau Longueville Le Baron, niet!

De beschaafdste médocwijnen vind je in de Saint-Julien. Fluwelige wijnen met een vriendelijk en toegankelijk karakter. De soepelheid zelve. Het bouquet is nog nét even krachtiger dan dat van de wijnen van Margaux. Deze commune telt maar liefst elf Grands crus. Wijnen die het vermelden waard zijn: Chateau Leoville Las Cases, Chateau Leoville Barton, enzovoorts… Echter, ook hier geen Premier te vinden!

De charmantste médocwijnen zijn wellicht die uit Margaux. Hier heeft de wijn een haast vrouwelijke fijnzinnigheid. Het zijn de “lichtste”, de meest delicate. Het toppunt van finesse ! Hiertoe rekent men ook de wijnen van Soussans, Arsac, Cantenac en Labarde. Margaux is favoriet bij heel wat bordeauxliefhebbers. Margaux huisvest één Premier Grand Cru: Chateau Margaux; één van de mooiste wijnen van de wereld!

Zowel Moulis als het veel grotere Listrac hebben wel ieder een eigen appellation, maar bezitten geen Grand cru classé. Lichtere wijnen, die meer aandacht verdienen dan ze tot nu kregen.

De chai
De wijnkelder in de Bordelais is geen ware kelder, maar meestal een gelijkvloerse ruimte, waar in serene rust de rijen eikenhouten vaten – barriques – liggen waarin de wijn ruim een jaar, of in bepaalde gevallen meer dan twee jaar zal rijpen. Iedere barrique bergt 225 liter. Veel gerenommeerde chateaux bestellen elk jaar nieuwe fusten, in het belang van de wijn. Andere chateaux vernieuwen elk jaar een deel van de vaten en weer mindere goden houden het bij “oude” vaten. Elk vat heeft een gat om het opborrelende gas te laten ontsnappen. Het wordt met een glazen stop afgesloten. De maitre de chai is de baas van de kelder oftewel de keldermeester.

Côtes de Bordeaux, Graves en

Entre Deux Mers


Premières Côtes de Bordeaux

De lage heuvelrug die parallel loopt met de Garonne op de rechteroever bergt de Premières Côtes de Bordeaux. De witte wijnen tref je aan in het zuiden en in het noorden zijn het de rode wijnen die de boventoon voeren. De allermooiste witte wijnen komen uit Lou-piac en Sainte-Croix-du-Uont, die nimmer teleurstellen voor de liefhebber van dessertwijnen. Vooral de grote zoete wijnen zijn heerlijk in hun soort. Er is voor deze wijnen een nieuwe tijd aangebroken. Toch zijn veel wijnboeren in deze streek omgeschakeld op de productie van een droger type wijn, dat hier echter niet thuishoort.

Bordeaux, Graves en Entre Deux Mers

Graves en Entre-Deux-Mers
Feitelijk was Graves het aloude wijncentrum van Bordeaux, in plaats van de Médoc dat nu de scepter zwaait. Het gebied bestrijkt de linkeroever van de Garonne als een voortzetting van de Haut-Médoc in zuidelijke richting. De bodem is hier bedekt met een forse laag grindhoudend zand ofwel ‘grave’, zoals de Fransman het noemt. Vandaar de naam Graves. Het is een vlak land en zover het oog reikt, zie je wijngaarden die hier en daar gemarkeerd worden door smalle weggetjes en donkere groepen pijnbomen. Graves is – hoe merkwaardig overigens – bekend om zijn witte wijnen, terwijl het juist zulke voortreffelijke rode wijnen maakt, die sterke lijken op de rode wijnen uit de Médoc. Sommige wijnen zijn net zo goed als de grote wijnen uit de Pauillac of Margaux. Wat beide wijnen gemeen hebben is de buitengewone geurigheid en finesse. Tot de absolute top behoort Chateau Haut-Brion. Dit chateau vormt samen met Chateau Margaux, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild en de ook in Pauillac gelegen Chateau Latour de vijf Premier crus. De witte graves is droog tot halfzoet. Slechts een deel van de productie levert hogere kwaliteitswijnen, de rest mag met ‘goedkope witte wijntjes’ worden betiteld. Graves kent twee herkomstbenamingen, de appellation Graves en de appellation Graves Supérieures. De laatste aanduiding betekent alleen maar dat de wijn één procentje meer alcohol heeft, dus twaalf procent, maar zegt verder niets over de kwaliteit. Ook Graves koestert eigen geklasseerde wijnen, hoewel eerst sinds 1953. Dertien rode en acht witte wijnen mogen zich op het etiket Cru classé noemen.

 

Wit van tussen de rivieren
Tussen de Garonne en de Dordogne ligt Entre-Deux-Mers, een lieflijk, heuvelig landschap, bedekt met een groene, golvende deken van druivenranken. Met daar tussenin de kleine, schilderachtige kasteeltjes en landerijen. De appellation Entre-Deux-Mers geldt uitsluitend voor witte wijn. Het zijn geen zware of logge wijnen die daar gemaakt worden. Wél zijn het wijnen met een beschaafd bouquet, zeer blond van kleur en een frisse tot sappige smaak. Over het algemeen smaken deze wijnen erg lekker bij elk zeebanket

.

Pomerol, Fronsac en Néac

In het uiterste westen van de Saint-Emilion, even ten noordoosten van Libourne ligt het kleine district Pomerol, dat zijn eigen appellation controlee heeft. De wijnen uit de Pomerol zijn fluweelzacht en sensueel.
Een officiële classificatie kennen ze niet in de Pomerol. Vieux Chateau Certan werd in de negentiende eeuw beschouwd als de beste wijn.

Bordeaux, Pomerol en FronsacTegenwoordig is dat Pétrus. Ook een hele dure Pomerolwijn is Le Pin.
Ten noordwesten van de Pomerol ligt de Lalande-de-Pomerol en ten noordoosten van de Pomerol ligt het wijngebiedje Néac.
Ten westen van de Pomerol ligt de Fronsac. Dit gebied produceert volle, mooi gekleurde wijnen die mooi ruw fruit vertonen met een overdreven chocoladeachtig karakter. De Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, de Malbec en de Merlot tieren hier welig.

 

Saint-Emilion, op de rechteroever in Bordeaux

Ook het middeleeuwse pronkstadje Saint- Emilion heeft zijn wijninjectie van de Romeinen ontvangen. Al meer dan 800 jaar exporteert dit gebied zijn wijnen naar de rest van de wereld. Chateau Ausone dankt zijn naam aan de Romeinse dichter Ausonius die de plaatselijke wijn de lof had toegezongen, maar de wijn heeft de dichter in populariteit verslagen. Lodewijk XIV was erg gecharmeerd van de wijnen van de Saint-Emilion. In Saint-Emilion produceren de circa duizend chateaux rode wijnen onder de herkomstbenaming Saint-Emilion. Ze hebben weinig tannine en de wijn is daardoor vriendelijker van aard dan de vele medocwijnen. Ze bieden veel fruit en zijn tamelijk snel opdronk, na twee of drie jaar al. De wijnen uit de Saint-Emilion werden voor het eerst in 1958 geclassificeerd. De bedoeling was om deze classificatie om de tien jaar te herzien. Het district telt twee Premiers grands crus klasse A, = Chateau Ausone en Chateau Cheval Blanc en tien Premiers grands crus klasse B en voorts een zestigtal Grands crus classe, Het verschil in status is slechts het woordje ‘premier’.

Heel verwarrend is de status ‘Grand cru’. Dus niet de geclassificeerde ‘classé’! In Saint-Emilion duidt ‘grand cru’ alleen maar op een minimaal alcoholpercentage dat 0,5% hoger ligt dan vereist en een iets lagere opbrengst. Het is dus alleen maar een toevoeging aan de appellation. Voor de gehele lijst van de classificatie kunt u terecht op onze site. De druif die hier het meeste gebruikt wordt is de Merlotdruif.

Saint-Emilion heeft ook een viertal satelliet-gemeenten. Deze zijn: Montagne-St. Emilion, St-Georges-St. Emilion, Lussac-St. Emilion en Puisseguin-St. Emilion. Tot 1936 werden de wijnen uit deze districten ook verkocht als Saint-Emilionwijnen, maar sinds 1936 hebben zij hun eigen appellation controlee.

Jurade
Boven het stokoude stadje Saint-Emilion torent de zogeheten Eglise Monolithe, een grotkerk die tegenwoordig wordt gebruikt voor de plechtige seances van de wijnbroederschap van Saint-Emilion, de Jurade. Eens per jaar komen deze wijnridders in volle kleurenpracht bijeen.

Sauternes, Barsac en Cérons

Zuidelijk, op de linkeroever van de Garonne, ligt het kleine wijngebied Sauternes. Dit vriendelijke dorpje produceert één van de meest fantastische witte wijnen van de wereld! Gemaakt van de Sauvignon- en de Sémillondruif weet men een hoogzoete wijn te maken, die door de edele rotting van de Botrytis cinera haar zoete smaak krijgt. Deze schimmel ontstaat bij een speciaal klimaat in het najaar en is niet schadelijk voor de druif. De schimmel maakt kleine gaatjes in de schild waardoor het vocht uit de druif kan weglopen. De druif verdroogt en verschrompelt en hierdoor blijft er een zeer suikerrijk sap over. Na persing levert dit een hooggekwalificeerde Sauternes op. Het oogsten is zeer arbeidsintensief, omdat de plukkers dagelijks met een schaar door de wijngaard trekken en alleen de aangetaste en ingedroogde druiven één voor één moet plukken. Zó wordt de opbrengst beetje bij beetje geperst. Een kostbare zaak, dat spreekt voor zich. De schimmel verandert ook de smaak van de druif. De Fransen noemen dit pourriture noble. Omdat er ook laat geoogst wordt en dus de kans op hagelstenen, stortbuien en mogelijk een vroege vorst aanwezig is, is de oogst altijd klein en dus wordt de wijn heel erg kostbaar. Daarom zijn veel boeren overgestapt op het maken van droge, zelfs strakdroge wijnen.

Bordeaux, Chateau d'Yquem

De Koningin: Chateau d’Yquem, de top van Bordeaux
De zoete wijnen van Sauternes en de aangrenzende districten Barsac en Cérons hebben een wettelijk minimum alcoholpercentage van dertien procent. Meestal halen ze dit op hun sloffen en komen ze hier ver bovenuit. De allermooiste Sauternes is de wijn van Chateau d’Yquem, het middeleeuwse kasteel dat in 1855 de hoogste graad van waardering bereikte met de titel Premier grand cru classé in de classificatie van Sauternes. Hij wordt gevolgd door elf Premiers crus en dertien Deuxièmes crus. In Barsac is het Chateau Climens dat met een weelderige witte wijn hoge ogen gooit. Het zoete wit van Cérons is als een Sauternes, misschien wat boerser.

Dessertwijn
Sauternes is een wondermooie dessertwijn en een klasse Bordeaux wijn, die nu ook meer en meer als aperitief wordt geserveerd. Bijvoorbeeld in kleine glaasjes bij een mooie paté. Drink Sauternes licht gekoeld, dan geniet je volop. Een feest voor je ogen (mooie gouden kleur), voor je neus (heerlijke zoete bloemen) en je tong (intens honingrijk zoet).

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden