Zuidwest Frankrijk

Cahors, Gaillac, Madiran en Jurancon.
De wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk

Het zuidwesten van Frankrijk heeft een aantal interessante wijngebieden, waar vaak een opvallend goede kwaliteit wijn wordt gemaakt. Deze wijnregio ligt ingeklemd tussen de Pyreneeën en de Bordeauxstreek en bestaat uit Cahors, Gaillac, Madiran en Jurancon.

Cahors
Langs de slingerende rivier de Lot, in het Franse binnenland, ligt Cahors, een oude wijnstreek.
De historie weet te vertellen dat de wijngaarden van Cahors tot de oudste in Frankrijk behoren en dat de wijnen door de jaren heen bekend stonden als ‘de zwarte wijnen van Cahors’, die eens op grote schaal werden gebruikt voor het kleuren van de Bordeauxwijn. De “nieuwe” Cahors is – hoewel niet zwart – diepkleurig, bevat een flinke dosis alcohol en zit stevig in de tannine, die de wijn z’n donkere kleur geeft.

Cahors is een lang leven beschoren en vraagt wat jaartjes rijping. In 1971 promoveerde de legendarische zwarte wijn tot de appellation contrôlée. Hoewel nog bescheiden van omvang, is deze wijn volledig uit de anonimiteit te voorschijn gekomen.
De Cave de Coopérative Région de Parnac staat te boek als de grote initiatiefnemer van de wederopbouw van Cahors. Zij opereert naast de individuele chateaux, die de klassieke wijnen maken.

Cahors en Kagor?
Treffend is, dat de Cahorswijn een volle neef in Rusland kent, die daar ‘Kagor’ wordt genoemd. Tsaar Peter de Grote wist met Cahors een maagzweer te bedwingen, door de wijn rijkelijk te drinken. Hij liet wijnstokken overkomen zodat hij zijn favoriete wijn ter plekke kon produceren. De Krimwijn lijkt echter in het geheel niet op de zwarte wijn uit Frankrijk. Het is een donkerkleurige likeur-wijn, die wel gebruikt wordt als miswijn in de orthodoxe kerk.

Gaillac
Even westelijk van de stad Albi ligt aan de rivier de Tarn het kleine wijndistrict Gaillac. Het bestaat uit méér dan zeventig gehuchtjes, waar de ene wijngaard overgaat in de andere. De meeste appellation-wijnen zijn wit van kleur. Veelal zijn ze zoet en likeurachtig, soms ook strakdroog of mousserend.
De zoete behoren tot de “Gaillac Premières Côtes”. Hun geboortegrond omvat slechts acht gemeenten. Het zijn wijnen die snel op dronk zijn. Ze presenteren zich het best op tamelijk jeugdige leeftijd. Veel witte druivensoorten zijn geleend uit de Sauternes, terwijl de Rhône de rode typen leverde.
Niet onplezierig zijn de mousserende wijnen die het gebied volop produceert. De rode wijn van de appellation komt uit een luttele vijfhonderd hectaren en presenteert zich op een goed niveau.

Madiran
Madiran is een verzameling van vele kleine dorpjes, die een eigen appellation voeren. Madiran is iets minder bekend dan Cahors en Gaillac. Eens was de Madiran een geziene gast op de rijkelijke dissen van koningshuizen, maar hij verdween daarna bijna van het wijntoneel. In die tijd groeide hier een allegaartje van wijnstokken, meestal soorten die zich nooit groots openbaarden.

Uit de kleurrijke druif Tannat en de Cabernet Sauvignon wordt de harde, wat koppige Madiran gewonnen. Een wijn die jaren meegaat en dan wat bordeaux-achtigs heeft. Ook zijn bouquet mag er wezen, je ruikt vaak iets van eiken en grond. De rode madiran toont een diepdonkere kleur en koppelt in zijn smaak finesse aan stoere kracht. Heel af en toe zie je hier ook wat witte wijn onder de naam Pachérence du Vic Bihl, eveneens een officiële herkomstbenaming. De druif voor de witte madiran heet Manseng.

Een van de beste wijnmakers van de Madiran is Alain Brumont. Brumont maakt klassieke rode wijnen van de druivenrassen Tannat en Cabernet Sauvignon. Klassieke wijnen die jaren moeten rijpen. Door de onbekendheid van de Madiran zijn dit soort wijnen nog heel betaalbaar en ronduit prachtig.

Jurancon
Aan de voet van de Pyreneeën ligt direct ten zuidwesten van de stad Pau, het grillige heuvelland van Jurancon. Dit is een deel van de oude provincie Béarn en de geboortegrond van drie belangrijke zaken: de sauce Béarnaise, de fameuze kip die koning Henri IV elke Fransman in de pot wenste én de Juranconwijn. De witte wijnen van hier hebben overigens niets van doen met de blanke broeders uit de Jura.
Jurancon – wit bij uitstek – is een goudkleurige wijn met een geheel eigen zoete smaak. De wijn dankt zijn zoetheid aan de schimmel die in de herfstnevels, aangevoerd door de Atlantische Oceaan, op de druiven verschijnt en deze doet schrompelen tot zoete rozijnen. Dit is het proces van de nobele rotting, de pourriture noble). Zo’n vin liquoreux smaakt suikerzoet en wordt overeind gehouden door een opwekkende frisheid. Het resultaat is een zeer rijke wijn.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden