Elzas

Van Gewürztraminer tot de Riesling en de Pinot blanc tot de Auxerrois.
Oftewel: juwelen uit de Elzas

De Elzas is misschien wel een van de vriendelijkste en meest sprookjesachtige wijnstreken van Europa. De wijngaarden liggen ingekapseld tussen de vlakte van de Rijn en de steile Vogezen. Aan de voet van het plateau strekt zich een lieflijk, licht glooiend landschap uit, als een groene, golvende deken van druivenranken. Met daartussenin de kleine pittoreske, Anton Piek-achtige wijndorpjes. Hier wonen en werken de wijnboeren. De bergketen “de Vogezen” neemt het gebied in bescherming tegen al te veel regen en winterkou. Vanuit het oosten warmt de opkomende zon de druifjes op. Een regenbuitje zo nu en dan zorgt voor de verfrissing en het benodigde vocht.

De Elzas is wel honderd kilometer lang en heeft ook zeker wel honderd wijndorpen van bezuiden Straatsburg tot Thann, met elkaar verbonden door een zeer aantrekkelijke wijnroute. De wijnen zijn voornamelijk wit, vaak een tikje kruidig. In 1962 kregen zij hun eigen status van appellation contrôlée. De kwaliteit van de Elzas scoort hoog: hoewel deze wijnen slechts één procent van de hele Franse oogst uitmaken, is dat gelijktijdig tien procent van de kwaliteitswijnen. Elzasser wijn reist uitsluitend op fles, hij wordt ter plekke gebotteld op lange, slanke flessen, die flûtes d’Alsace genoemd worden. Maar het meest kenmerkende voor de wijnen uit de Elzas is wel dat ze in principe bij de naam van de druif worden genoemd.

Zes witte en één rosé
De Elzas telt zes grote witte druivensoorten en één rosé. Aan die wijnen proef je de druif. Bijna een vierde van alle wijngrond in de Elzas is beplant met de Sylvaner, die een nimmer opdringende wijn geeft die licht, droog, fruitrijk en plezierig is. De meest opvallende soort is de Gewürztraminer, met een zwoele kruidigheid in geur en smaak, die hem onvergetelijk maakt. Tegenwoordig wordt de smaak van de Gewürztraminer steeds zoeter en of dat in dank wordt afgenomen is de vraag. Koning der Elzasser wijnen is de nobele Riesling, die een sierlijke, fijne wijn biedt met veel fruit en een zeer blanke kleur. Hij heeft subtiele nuances in geur en smaak, is bloemrijk, maar mist de zoete toon van de Duitse naamgenoot. Steeds meer aangeplant wordt de Pinot blanc. Geeft een heel prettige wijn, geurend en meestal flink sappig. Hier wordt deze druivensoort ook wel Pinot d’Alsace, Pinoi, Auxerrois, Clevner of Klevner genoemd. Bijna exotisch is de Tokay d’Alsace, die ook luistert naar Pinot gris. Hij geeft een krachtige, alcoholrijke wijn met een geprononceerd bouquet. De roséwijn uit de Elzas komt van de Pinot Noir-druif. Een andere naam voor de wijn is rosé d’Alsace. Een uiterst licht gekleurde wijn die niet helemaal overtuigend is in de smaak. Gekoeld smaakt hij opperbest.

Van het noorden naar het zuiden
De rosé d’Alsace is de belangrijkste wijn in het noordelijke wijndorp Marlenheim. De eerste Riesling ontmoet men in Molsheim, en wel een van grote klasse. Ribeauvillé geeft toegang tot het warme hart van de Elzas. Hier bloeien en groeien de Gewürztraminer en de Riesling op de wijnakkers, evenals in Hunawihr. ‘Wihr’ betekent dorp. Naast veel verrukkelijke wijn proef je er het vriendelijk vrolijke Elzassfeertje. Sprookjesstadje Riguewihr is het meest bezochte dorpje vanwege zijn stokoude vakwerkhuisjes en authentieke steegjes. Vrijwel alle bezienswaardigheden in het dorp staan in het teken van de wijn. Vanuit Riquewihr rijzen de wijngaarden omhoog naar het Vogezengebergte. In Bennwihr staat één van de coöperaties en Mittelwihr krijgt per dag méér zon toebedeeld. Na Mittelwihr arriveer je in Sigolsheim, dat na het krijgsgeweld van de Tweede wereldoorlog zijn wijncultuur hervatte en de vroegste na-oorlogse coöperatie stichtte. De mensen in Kientzheim hebben een geheim: als je genoeg van hun wijn drinkt en blijft drinken, zou je het eeuwige leven krijgen. Er lopen daar vele oude mensen rond, maar of dat van hun wijn komt is de vraag… De wijngaarden staan bol van onder andere de Gewürztraminer en de Tokay d’Alsace, die voor sommige mensen wellicht ’s werelds allermooiste Tokay geeft. De Route du Vin voert verder naar Kaysersberg, het geboortedorp van Albert Schweitzer. Omdat de vroegere dorpskern in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan staan in het antieke Ammerschwihr alleen nog de oude contouren overeind. Hier ontstond wel de eerste wijnbroederschap. In Ammerschwihr ligt de befaamde wijngaard Kaefferkopf. Colmar is wijnmetropool van het Elzasgebied. Westelijk ervan ligt Turckheim met de wijngaard Brand en in zuidelijke richting ontmoet men Éguisheim, waar de Elzasser wijnbouw begon. De wijngaard strekt zich nu verder uit tot aan Thann. Ook deze wijngaarden geven wijnen van grote zuiverheid en smaken heerlijk.

Sigillé-wijnen
De Confrérie Saint-Etienne kiest jaarlijks de beste Elzasser wijnen. Die krijgen een genummerd strooketiket met het zegel van de confrérie. Deze zegel, genaamd “Sigillé de Qualité” wordt louter en alleen aan Elzasser wijn toegekend. Het zegel is slechts twee jaar geldig. Die uitverkoren wijn mag twee jaar met het zegel pronken.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden