Wijnhoeve de Colonjes Knapse Witte 2015, Gelderland, Nederland

Knapse Witte

In de heuvelachtige omgeving van het Gelderse Groesbeek ligt Wijnhoeve de Colonjes.

Tussen Nijmegen en het Duitse Reichswald ligt Groesbeek (u weet wel, van de jaarlijkse Nederlandse wijnfeesten). Hier bevinden zich in een golvend (stuwwallen)landschap een aantal wijngaarden. Eén daarvan is Wijnhoeve de Colonjes.

De wijngaarden van Wijnhoeve de Colonjes zijn gelegen op de mooie zuidhellingen van het “wijndorp” Groesbeek.  Op 13 hectare lössbodem, verdeeld over de Colonjes (1,5 ha), de Knapheideweg (3,5 ha) en ’t Hof (8 ha) zijn tien verschillende nieuwe druivenrassen aangeplant, waarvan witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn in eigen beheer worden gemaakt.

De Knapse Witte 2015 is een mengsel van de druiven Helios en Riesèl. De wijn heeft geen houtrijping ondergaan, maar enkele maanden rijping in roestvrijstalen tanks. Het alcoholpercentage is 11,5 procent.

Nederlandse wijn in een supermarkt zie je niet vaak, maar deze is gekocht bij de supermarktketen Deen voor de prijs van 10 euro.

Knapse Witte 2015


Knapse Witte 2015 heeft een heldere, bleekgele kleur met een wat groene tint.
De neus is wat gesloten. Ik ruik appels, kalk en natte steen. Ook wat bloemig.
Knapse Witte 2015 is licht tintelend op de tong met het fruit van citroen, limoen en groene appeltjes. Ook wat mineraliteit. Er zitten flinke zuren in, die echter niet hinderlijk zijn maar zorgen voor spanning. Sappig en zuiver van smaak.

Knapse Witte 2015 is een prettige, frisse zomerwijn die erom schreeuwt om er iets bij te eten. Witvis, (pasta)salades en kip, het kan allemaal.

Score: 12,8 punten.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot en met de zomer van 2018.