Wat betekent biologische, biodynamische en vegan wijn

biologisch, biodynamisch, vegan, vegan friendly, EKO, organic of organisch, no added sulphur op het etiket van wijnBiologisch, biodynamisch, vegan, veganisten? Wat doen die dingen allemaal met rode en witte wijn.

Steeds meer duiken er wijnen op met de termen biologisch, biodynamisch, vegan, en vegan friendly op het etiket. Ook termen als EKO, organic of no added sulphur worden niet geschuwd.

Wat is biologisch?

Om te weten wat biologische wijn is moet je eerst weten waar biologische landbouw voor staat. In het kort: biologische boeren en wijnboeren werken samen met de natuur en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. Biologische landbouw wordt wettelijk erkend en gecontroleerd. Het is dus geen vrijblijvende vorm van landbouw. In Nederland worden biologische boeren gecontroleerd door SKAL.

Wat is biologische wijn?

biologoBiologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven, sinds 2012 heet dat biologisch geproduceerd. Dat wil zeggen dat zowel de druiven biologisch zijn, maar ook het proces van wijn maken (vinificatie) in de wijnkelder. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gentechnologie, met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen (lees: het bespuiten van de druivenranken met chemicaliën) en er wordt gewerkt met veel zorg en aandacht voor het milieu. Op buitenlandse flessen wordt de term organic gebruikt.
Deze wijnen zijn gecertificeerd met het EKO keurmerk.

Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren. De nieuwe regels stellen nu dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in de conventionele tegenhangers.

Biodynamische wijnbouw

demeter-logoBij biodynamische wijnbouw gaan ze een stapje verder. Deze wijze van wijn maken is namelijk gebaseerd op de leer van de Duitse antroposoof Rudolf Steiner (1861-1925), waarbij de natuur wordt opgedeeld in de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de stand van de zon, de maan en andere kosmische krachten. Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.
Deze wijnen zijn te herkennen aan het Demeter keurmerk.

Vegan wijn

Wat is dan vegan wijn?
Een heel begrijpelijke vraag want veel mensen weten niet dat het overgrote deel van de in de winkel verkrijgbare wijnen niet vegetarisch en/of veganistisch zijn.
Wijnhuizen maken gebruik van dierlijke producten als klaringsmiddel (om de wijn helder te maken) voor het verwijderen van eiwitten, gisten en andere organische deeltjes uit de wijn. Dit wordt vooral om optische redenen gedaan, maar ook voor de neutralisering van bitterstoffen en om de wijn beter houdbaar te maken.
Voorbeelden van dierlijke producten die gebruikt worden als klaringsmiddel zijn gelatine, vislijm, chitosan, caseïne en ei-albumine, melk. Van deze soorten zou caseïne, het eiwit uit melkeiwit aanvaardbaar zijn voor vegetariërs, maar niet voor veganisten. vegan friendly
Een alternatief voor deze dierlijke producten is bijvoorbeeld bentoniet (een kleisoort), of het op natuurlijke wijze laten bezinken van het wijn sedimenten (door het koelen van de wijn) maar dat is een tijdrovend proces.

Deze wijnen kennen het Vegan keurmerk

Tegenwoordig is er een Vegan-friendly logo om aandacht te geven aan eetgelegenheden, (web)winkels en andere initiatieven met een (deels) veganistisch aanbod

No added sulphur of geen toegevoegd sulfiet

No addes sulphur of geen toegevoegd sulfiet op het etiket betekent dat de wijn alleen het sulfiet heeft dat afkomstig is van de druivenschil. De wijn is in principe minder lang houdbaar, maar dan praat je over ’n paar jaar en niet in maanden. Ook is de wijn minder lang houdbaar als eenmaal de wijnfles open is geweest. Je moet de wijn dan niet langer bewaren dan ’n paar dagen.

Wijnen die voldoen aan bovenstaande criteria vind u in de webshop www.itsorganic.nl

Links:
www.skal.nl
www.veganisten.org
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/europees-biologisch.aspx
www.bionext.nl