Pizzolato Cabernet, IGT Veneto, Italië

Pizzolato, cabernet, no added sufites, ItaliëZonder toegevoegd sulfiet, daar ben ik wel dol op.

Wijnen zonder toegevoegd sulfiet, dat is toch wel iets beter voor de gezondheid. Sulfiet zit er altijd wel in, het zit zelfs op de druivenschil. Voor rode wijn is het makkelijker wijn maken zonder sulfiet, witte wijn oxideert sneller en is het veel moeilijker.

Deze Cabernet (hoogstwaarschijnlijk cabernet sauvignon en cabernet franc) komt uit het noorden van Italië, uit Veneto. Warme zomerse dagen en koelere nachten, zeker als de wijngaarden iets hoger liggen tegen hellingen.

Het mooie is dat deze wijn ook nog eens biologisch gemaakt is.

Te koop bij de speciaalzaak tussen de 7 en de 8 euro.

 

Geproefd:

Pizzolato Cabernet, IGT Veneto, Italië

Kleur: helder roodpurper en een medium diepe kleur, in de rand is de wijn vrij dun

Neus: het fruitige karakter komt gelijk naar boven, rood fruit, denk aan framboos, kers en aardbei komt de neus in. Wel iets van donkere tonen en ik vind ook wat braam en zwarte bes

Smaak: in de smaak vind ik fruitige zwarte bes en rode bessen. Weinig tannine en lekker soepel met pittige (maar zachte) zuren en de wijn komt goed fris over. Soepel fruitig en geheel niet streng. De smaak is medium vol

Conclusie: zeer fruitig en fris met vrij veel zuren. Hierdoor komt de wijn heerlijk fris over en daarbij zijn er ook heel weinig tannine aanwezig. Een fris-fruitige blend van de beide cabernet soorten

½ ster / totaal 11,3 punten