Varkenshaas caprese met een trebbiano uit Italië

Varkenshaas capreseWijn en eten, er zijn weinig mooiere combinaties te vinden dan deze twee.

Ik serveer dit gerecht het liefst met knapperig stokbrood dat meegebakken is in dezelfde ovenschaal, verteld Annemiek. Het vrijkomende kookvocht maakt het stokbrood aan de onderkant namelijk nat en daardoor super smakelijk! Maar als je niet zo van nat houdt, bak het stokbrood dan gewoon in een aparte ovenschaal.

Bij dit gerecht hoort natuurlijk een goed glas wijn en die kies ik voor jou uit.

Hoofdgerecht voor 3 personen — 10 minuten + 10 minuten in de oven

Ingrediënten
1 grote varkenshaasjes à 400 g
2 bollen mozzarella
3 grote vleestomaten
1 el groene pesto, liefst zelfgemaakt
1 el pijnboompitten
Handje verse basilicumblaadjes (vergeten op de foto te zetten :()
1 afbakstokbrood, in plakken gesneden
Extra vierge olijfolie
Zout en peper uit de molen

Verder nodig
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie. Snijd de varkenshaas in circa 14 plakken en doe hetzelfde met de mozzarella en tomaten. Bestrooi de varkenshaas met zout en peper en besmeer de snijkanten van de varkenshaas met pesto. Leg de varkenshaas, tomaat en mozzarella dakpansgewijs in de ovenschaal. Leg het stokbrood in een ronde ring in het midden, of bak het stokbrood in een aparte schaal.

Besprenkel het stokbrood royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Strooi de pijnboompitten over de capreseschotel en bak circa 15 minuten in de oven, of totdat de varkenshaas net gaar is.

Garneer de capreseschotel vlak voor serveren met de verse basilicumblaadjes en bestrooi indien gewenst met wat Parmezaan.

De wijnkeuze
Een zacht en natuurlijk gerecht als de varkenshaas gegaard in de oven met pesto, tomaat en mozzarella doet voor mij Italiaans aan. Ik kan er dus niet omheen om weer een Italiaanse wijn te kiezen.

Bij de varkenshaas past een lekkere volle chardonnay uitstekend. De druif chardonnay is over de hele wereld aangeplant, maar (gek genoeg) niet veel in Italië. Italië is een land van tradities en daar passen hun eigen druivenrassen uitstekend bij. Ik geef je dus 2 keuzes: één échte Italiaanse keuze en één meer mondiale keuze.

Als nummer één kies ik voor een echt Italiaans ras: de Trebbiano. Kies voor een (liefst houtgelagerde) Trebbiano uit het zuiden of midden van Italië. Een Trebbiano uit de provincies de Marken, Abruzzo of misschien wel Puglia (Apulië in het Nederlands). Zulke wijnen zijn makkelijk te vinden bij de speciaalzaak.
Als internationale keuze ga ik naar Sicilië, het land van de ‘hete’ wijnen. Op Sicilië wordt ook de chardonnay aangeplant en daar maken de Sicilianen uitstekende wijnen van.

Eet smakelijk!

Tip
Liever varkenshaas met een goudbruin korstje? Braad de varkenshaas dan eerst goudbruin in een hete koekenpan met wat olie, niet gaar bakken. Even laten rusten, in plakken snijden en verder bereiden zoals bovenstaand. Houd er rekening mee dat de oventijd korter wordt.

Meer heerlijke gerechten kan je vinden op http://www.keukenliefde.nl

Martin Kuhlman