WEG met al dat glas!

glas

Wijnverpakkingen zijn nog altijd met stipt op 1 van glas gemaakt.

Maar is dat wel zo milieuvriendelijk als sommige mensen denken? Nee, zo stelt de Volkskrant.

Uit onderzoek van Milieu Centraal van een aantal maanden terug blijkt dat consumenten papier, glas en hout als milieuvriendelijkste verpakkingssoort zien. Plastic heeft het slechtste imago. Volgens die logica is wijn uit een glazen fles stukken beter dan de plastic variant die ook in de schappen van de supermarkt ligt.

Maar dat blijkt niet te kloppen, volgens Milieu Centraal. De glazen wijnfles is slechter voor het milieu dan de petfles, zegt onderzoeker Sytske de Waart tegen de Volkskrant. ‘Glas dat eenmalig gebruikt wordt is een stuk belastender dan andere verpakkingsmaterialen.’

huis-van-glazen-flessen-675

Dat komt omdat er per product meer van nodig is. Maak je een glazen fles zo dun als plastic, dan breekt-ie geheid. Een glazen verpakking is gemiddeld dan ook zeven keer zwaarder dan een van plastic. Er zijn meer grondstoffen en energie voor nodig en ook het vervoer kost meer energie. Onnodige verspilling, zegt de onderzoeker tegen de Volkskrant. ‘Er bestaan wijnflessen die een kilo wegen. Dat heeft geen ander doel dan een luxe uitstraling.’

Ook in vergelijking met andere verpakkingssoorten scoort de glazen wijnfles slecht. De consumentenbond liet een fles Italiaanse wijn vergelijken met een Australische in een zogenoemde bag-in-box: een plastic zak in een kartonnen doos, voorzien van een tapje. De laatste mocht dan van duizenden kilometers verder weg komen, nog altijd bleek de milieudruk 2,5 keer lager dan de gebottelde variant met dank aan de verpakking.

lege-wijnflessenToch drinken Nederlanders wijn het liefst uit de fles, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Het overgrote deel (92,6 procent) komt in het vertrouwde glazen jasje, slechts 7,3 procent wordt geschonken uit kartonnen pakken, de laatste slok (0,1 procent) komt uit andere verpakkingen zoals plastic of blik. Ze mogen dan een stuk milieuvriendelijker zijn, de wijnkartonnen willen er in Nederland niet echt in.

In Zweden is dat volgens Kaya Bouma van de Volkskrant heel anders. Daar wordt in de door de overheid gerunde drankwinkels al meer dan de helft van de wijn verkocht in een bag-in-box. Ook in andere Scandinavische landen en in Frankrijk winnen de pakken langzaam maar zeker aan populariteit. Dat Nederlanders er weinig van moeten hebben, komt volgens wijnconsulent Cees van Casteren omdat het kartonnen pak hier een valse start heeft gehad. ‘In de eerste jaren werd alleen de allergoedkoopste wijn op deze manier verkocht,” vertelt hij tegen de Volkskrant

Ook al zijn er inmiddels niet alleen maar waterige huismerkwijnen in pak verkrijgbaar, het slobber-imago lijkt aan de pakken te blijven kleven. ‘Wijn is emotie, sfeer’, zegt Oeds Helmhout, die een groothandel in wijn heeft. ‘Dat wil je graag in een mooie glazen fles schenken.’

3bottelenDe branchevereniging van wijnhandelaren KVNW verwacht niet dat de kartonnen verpakking op de korte termijn een hit wordt. Om toch iets te doen aan de milieuvervuilende flessen, wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een plan om ze in elk geval lichter te maken. ‘Met name grote importeurs kunnen druk uitoefenen op hun leverancier om hun verpakking aan te passen’, zegt Paul Moerdijk van KVNW.

Op dit moment weegt de gemiddelde literfles wijn 520 gram. In 2019 moet dat 494 gram worden, om uiteindelijk in 2034 uit te komen op 427gram.

Dat is een aardige slok op een borrel. Uit cijfers van het KVNW blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 2010 ongeveer 21,8 liter wijn achterover sloeg. In totaal goed voor 485 miljoen lege flessen. Een gewichtsbesparing van 100 gram per fles levert op jaarbasis een CO2 -reductie van 32 duizend ton op, berekende het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat staat gelijk aan een jaar elektriciteit voor 13.000 huishoudens.

Wie groen wil zijn tot de laatste drup, gooit de lege fles met de schroefdop en al in de glasbak. Op die manier kan de metalen dop beter gerecycled worden dan wanneer de afsluiting uit de asresten van de vuilverbranding moet worden gevist.

Bron: www.verpakkingsprofs.nl

Laten wij nu een hele grote Bag in Box proeverij hebben gehad! KLIK HIER als je geïnteresseerd bent…

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!