WIJN….de trends en de cijfertjes…

WIJN….de trends en de cijfertjes…

Ja, wat is nu de nieuwste trend in de wijnwereld en wat luiden de laatste cijfers? Cijfertjes…die intrigeren mensen….

De Belgen houden van wijn: ze drinken er per persoon, baby’s en grijsaards inbegrepen, elk jaar 28 liter van. In totaal zijn dat 400 miljoen flessen, niet gering. Maar het is lang niet zoveel als de Fransen consumeren (45 liter), de Italianen (bijna 38 liter) en de Denen (35), maar meer dan de Duitsers (25 liter), de Spanjaarden (22), de Nederlanders (21) en de Britten (20). De kop van het wereldpeloton wordt overigens getrokken door Vaticaanstad, waar elk jaar ruim 62 liter over de lippen gaat (in 2011). Dit zijn nog meer trends.

wijn 155De verschuiving van horeca naar thuisverbruik houdt aan: 65% van de wijn wordt thuis gedronken.
Bijna 70% van onze wijnaankopen doen we in een supermarkt. De grootdistrubutie verzorgt dus bijna de helft van alle wijn in België. In 2013 hebben we wel iets minder gekocht qua volume, maar wel duurder.
De Franse wijnen gaan er 1% op vooruit en blijven aan kop.

Het verwondert allicht niet dat de drinkgewoontes in Vlaanderen anders zijn dan in Brussel en Wallonië. Rode wijn wordt overal het meeste gedronken: 52% in Vlaanderen, 51% in Franstalig België. Het aandeel witte wijn ligt wel veel hoger in Vlaanderen: 38% tegenover 24% in Wallonië, waar ze dan weer meer van rosé houden (25%, Vlaanderen: 10%). In het algemeen verkiezen we minder rode wijn (-3,6%) en meer witte wijn en rosé.

Bij de rode wijnen blijft Bordeaux in heel België marktleider maar het effect van de laatste goede jaargangen, 2009 en 2010, lijkt een beetje uitgespeeld. In de periode juli 2013-juni 2014 werden liefst 1,3 miljoen flessen minder verkocht dan één jaar voordien. Stijgers in rood zijn Languedoc-Roussillon, het Franse Zuidwesten, Zuid-Afrika en Portugal.

Spanje levert de meeste witte wijnen, maar gaat wat achteruit. Met de winst gaan vooral de Pays d’Oc (+8,3%), Australië, Chili en Zuid-Afrika lopen. Het is duidelijk dat de Franstaligen in ons land de Nieuwe Wereld hebben ontdekt, tenminste wat betreft witte wijn.

Ook bij de rosés is de Pays d’Oc-Languedoc de grote winnaar (16,2%), voor de Loire en de Provence, pas op de derde plaats in de verkoop maar wel met een stijging van 4,5%.

Bron: www.demorgen.be

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!