Hoe groot moet een wijnglas zijn

hoe groot moet een wijnglas zijn
Wijnglazen heb je in alle soorten en maten maar welke is nou goed?

Wijnglazen zijn er in alle soorten en maten

Verschillende wijnen eisen verschillende glazen dus één goed wijnglas bestaat bijna niet maar welk glas is nu een goed glas?

Allereerst moet een glas een vorm hebben van een tulp en het mag ook een vreemde vorm van een tulp zijn. Het glas moet aan de bovenkant taps toelopen om de geur op te vangen. Het glas moet ook een steel hebben om het glas aan vast te houden, je wilt toch geen vieze vette vingers op jouw wijnglas?
Hoe subtieler de wijn is, hoe kleiner de bovenkant van het glas moet zijn. De wijn moet gevangen blijven in het glas. Heb je een krachtige wijn dan kan je een groot glas nemen met een grote opening, de wijn kan zich beter ontplooien en je kan de wijn beter ruiken, dat ruiken heet ‘de neus van de wijn’.
Grote glazen hebben ook een voordeel voor jonge wijnen, de wijn kan door het ‘walsen’ in het glas (het ronddraaien van de wijn) zijn aroma beter vrijgeven. Het wals en moet je wel even leren om niet de hele inhoud uit jouw glas te kieperen. De zuren van de wijn vervliegen een beetje en de wijn wordt meer ‘open’. Door het walsen wordt de wijn ook een beetje geoxideerd en de wijn wordt ouder in je glas.

Bij het eten zie je ook wel twee verschillende maten van glazen bij je bord staan. De kleine glazen zijn dan voor de witte wijn en de grote glazen zijn dan voor de rode wijn.
Wijnglazen van dessertwijnen zijn juist heel klein. Dit is meer gedaan om de inhoud te beperken en te zorgen dat je niet teveel wijn inneemt.

Welk glas nu goed is, is bijna niet te zeggen. Elke wijnproever heeft zijn voorkeur en je went ook aan een glas of glasvorm. Belangrijk is wel dat het glas mooi helder is, bijvoorbeeld kristal en dat je wijnglazen schoon zijn.

Het glas op de foto is van een heel ander kaliber. Dit is meer een glas voor de ‘grote drinker’ die niet genoeg kan krijgen maar of het goed is voor je, dat betwijfel ik.

IMG_194439010251898

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!