Rode veldbieten of toch Roter Veltliner

rode bieten met roter veltlinerKleur op je bord en in je glas is heel belangrijk.

Rood, roder en roodste gerecht ter wereld

In recepten, kookboeken, kookprogramma’s en in restaurants lees, zie en hoor je altijd terug dat kleur op je bord belangrijk is: bruinere kleuren combineren met frisse kleuren als groen, oranje, geel een rood bijvoorbeeld. Het oog wil ook wat! Normaal gesproken probeer ik dat ook wel maar uiteindelijk gaat het toch voornamelijk om ‘the taste,’ toch?

Dus ik wijk een keer af van dit advies en maak het meest fantastisch lekkere rode, roder, roodste gerecht wat ik ooit heb gemaakt. Vooruit dan: alleen met een witte finishing touch!

roter veltliner klaar om geplukt te worden

Rode biet & ui taart

Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie
25 g ongezouten boter, plus extra om in te vetten
700 g rode uien, in dunne ringen
5 takjes tijm, plus extra om te serveren (of gedroogde tijm)
3 eetlepels balsamicoazijn
400 g gekookte jonge bietjes, in de lengte gehalveerd en in plakjes gesneden
1 flinke eetlepel heldere honing
175 g zachte geitenkaas, verkruimeld
5 plakjes hartige taartdeeg

Bereiden:
Laat de plakjes hartige taart deeg ontdooien.
Verwarm intussen de olie en boter in een grote pan en bak de uien in een gedeeltelijk afgedekte pan op laag vuur onder af en toe roeren in 20 minuten zacht, maar niet bruin. Voeg de tijm en balsamico toe en bak dit nog 5 minuten, tot de azijn is opgenomen. Voeg de biet en honing toe en roer tot alles glanst. Breng het geheel dan op smaak met zout en peper en zet het apart.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een lage springvorm van 24 cm licht in met boter (of bekleed met bakpapier). Bekleed de vorm met de plakjes hartige taartdeeg.
Vul de vorm met het ui-bietenmengsel en bak hem 15 minuten in de oven. Haal de taart er even uit en verdeel er de geitenkaas over. Bak nog 10 minuten, of tot de kaas hier en daar bruin is geworden. Garneer hem met enkele takjes tijm.

eline jaarsma, vinoloogDe finishing touch is niet alleen de witte geit. Ook dé bijpassende wijn bij dit gerecht is bleek gekleurd. Overigens wel met een rode naam: de roter veltliner! Ooit geprobeerd? Ik raad hem aan, dit bijzonder glas wit bij het heerlijke bord rood.

Ondanks zijn naam wordt van roter veltliner geen rode wijn gemaakt maar witte. Een onbekende druif uit Oostenrijk. Bomvol fruit in de neus, complexe smaak met subtiele kruiden en een hint van honing en rozijntjes. In tegenstelling tot de grüner veltliner zijn de zuren van de roter veltliner veel zachter.

Eline Jaarsma, www.winelines.nl
Vinoloog en auteur van het boek ‘Een goed wijnjaar, 4 seizoenen wijn & spijs in 80 columns’
Verkrijgbaar via Bol.com