Fotosynthese met nanobuisjes geeft noordelijke wijngebieden hoop


nanobuisjes in de wijnindustrie geven rijpere druiven
Wetenschappers zijn erin geslaagd om de fotosynthesefunctie van een plant of wijndruif kunstmatig te versterken.

Meer nieuwsberichten…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”6″ wpp_start=”

    ” ]

Dit gebeurt door middel van het gebruik van koolstofnanobuizen. Door de ingreep vangen de bladgroenkorrels in een plant 30 procent meer energie op uit zonlicht en dit kan hoop bieden voor de noordelijke wijngebieden. In slechte jaren met weinig zonlicht hebben deze wijngebieden te kampen met dit euvel.

De bevindingen van de onderzoekers bij MIT zijn gepubliceerd op de website van de universiteit en in een artikel voor het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials. Fotosynthese is het proces dat zich in de bladeren van planten afspeelt, waarbij bijvoorbeeld de energie uit licht wordt omgezet in voedingsstoffen als suikers, dit heeft als resultaat dat de plant rijpere vruchten voortbrengt. Dankzij de koolstofnanobuizen kunnen planten een breder lichtspectrum absorberen; er komt meer energie beschikbaar om elektronen los te maken.

nanobuisjes in de wijnindustrieWaar een plant normaliter maximaal zo’n tien procent van de energie in zonlicht absorbeert, is dat bij het experiment met dertig procent gestegen en bij geïsoleerde bladgroenkorrels zelfs met 49 procent.

Dit experiment is bijvoorbeeld belangrijk voor de noordelijke wijngebieden of in extreem kille jaargangen met té weinig zonlicht. Rijpere druiven zullen mooiere en rijpere wijnen voortbrengen en het verschil tussen slechte jaargangen en topjaren in de wijngebieden teniet doen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!