Antioxidanten, wat doen ze precies?

Wijn, vrouw, borst 1Van antioxidanten weten we vooral dat ze erg gezond zijn en dat we er zo veel mogelijk van moeten binnenkrijgen. We weten ook dat er veel antioxidanten in rode wijn zitten. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En vooral: in welk eten of drinken zitten deze antioxidanten?

Lees ook…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=8 range=”monthly” title_length=22 cat=”6″ ]

In het kort uitgelegd zijn antioxidanten combinaties van vitaminen en mineralen die zorgen voor een gezonde stofwisseling. Ze beschermen je door de vrije radicalen te helpen uitscheiden en af te voeren.

Vrije radicalen doen onze cellen sneller verouderen, veroorzaken aderverkalking, verwoesten het collageen in onze huid en ontregelen de celdeling. Deze vrije radicalen krijgen wij binnen via de lucht, de huid, alcohol, stress, straling, medicatie en vooral onze voeding.

Hoeveel antioxidanten zitten er in jouw maaltijd?

De hoeveelheid antioxidanten in voeding wordt uitgedrukt in ORAC-waarden (= Oxygen Radical Absorbance Capacity). De dagelijks aanbevolen hoeveelheid om je lichaam te voorzien van de nodige bescherming ligt tussen de 3000 tot 5000 ORAC-eenheden per dag. Het probleem is dat het voor de gewone mens niet te tellen is, daarom ga ik jou vertellen in welke etenswaren en dranken de antioxidanten zitten. In veel gevallen kan je ervan uitgaan dat hoe feller de kleur van het product, hoe meer antioxidanten er in dit product zitten.

Bijvoorbeeld:
– Oranje-rood: caroteen in bijvoorbeeld wortelen, tomaten en mango stimuleert de aanmaak van vitamine A (huid, ogen).
– Donkerrood: lycopeen in bv. tomaten, rode paprika, rode wijn en kersen beschermt de prostaat of baarmoeder tegen kanker.
– Diepgeel: vitamine B2 in bv. eidooier en lijnzaad zorgt voor een gezonde energiestofwisseling.
– Geelgroen: luteïne zitten bijvoorbeeld in algen, maïs en bananen en die beschermen de ogen.
– Groen: chlorofyl in bv. boerenkool zorgt voor gezonde darmen.
– Blauw & paars: aubergine, vijgen, bosbessen, zwarte bessen en pruimen beschermen de urinewegen en zorgen voor gezonde stoelgang.

Je kan je gezondheid ook een klein beetje helpen door te werken met gedroogde kruiden, bessen, noten, zaden en kiemen.

Een van de meest krachtige antioxidanten is kurkuma (curcuminoide), en daarom is kurkuma geschikt om bij elke maaltijd te gebruiken. De stof kleurt je schotels mooi zoals curry en saffraan en in combinatie met olijfolie wordt z’n kracht nog versterkt. Gember is een van de meest medicinale natuurlijke producten die er bestaan. Het werkt zuiverend en pijnstillend en er zitten zo’n zeventien medicinale stoffen en krachtige antioxidanten in. Rode wijn heeft ook krachtige antioxidanten, jammer genoeg wordt het deels teniet gedaan door de alcohol. Witte wijn bezit deze antioxidanten niet, de antioxidanten zitten in de schil en in de pitjes van de druif en komen vrij tijdens het vergisten.

 

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin