Proeven in de wijngaard van St. Martinus

Proeverij St. Martinus

Wijngaarden bezoeken is een zeer leuke bezigheid. Met een proeverij in de wijngaard kan het helemaal niet meer stuk! Een verslag…

Op een mooie vrijdag in augustus van de fraaie zomer van 2013 vertrokken wij vanuit Noord-Holland naar het “verre” Zuid-Limburg. Na in de ochtend eerst (te kort) de Bourgondische stad Maastricht te hebben aangedaan, vervolgden wij onze reis richting het dorpje Vijlen.
Vijlen is idyllisch gelegen in een heuvellandschap. De hele omgeving doet voor ons uit de polder komende Noord-Hollanders aan alsof je in het buitenland bent.

We hadden een routebeschrijving meegekregen, want we moesten ons melden op een plek in de wijngaard en dus niet bij het wijnbedrijf zelf. Die routebeschrijving was zeer nuttig, ik denk dat we het verzamelpunt anders niet hadden gevonden. Met de auto de heuvels in en het laatste stuk over een onverhard weggetje en plotsklaps stonden we midden in de wijngaarden.
Hier zal het ongeveer moeten zijn. Er stonden nog een paar auto’s en verderop een paar picknicktafels. Meerdere mensen verzamelden zich. Vervolgens kwam er een auto met Duits kenteken aanrijden en hieruit stapte een jongedame…

St. Martinus - Wiebke
Wiebke Neddermann is de naam. Ze spreekt probleemloos Nederlands. Wiebke werkt sinds mei 2011 bij Wijngaard St. Martinus. Ze heeft onder andere oenologie gestudeerd en wijnbouw aan de universiteit van Geissenheim. Ze is nu belast met de dagelijkse gang van zaken in de wijngaard en geeft leiding aan het team van wijngaardmedewerkers.
Ter zake kundig is ze zeker en gedreven ook. Vol trots verteld ze over Wijngaard St. Martinus.
Er zijn eigenlijk 2 wijngaarden, namelijk wijngaard Villare, gelegen op de zuidelijke vuursteenhellingen, op 210 meter boven N.A.P. en wijngaard ’t Rodt, gelegen op een oude afzetting van de oerzee. Wij bevinden ons in wijngaard Villare. Op Villare staan zes rassen aangeplant: Cabernet Cortis, Pinotin, Monarch, Baron, Cabernet Cantor en Souvignier Gris.
Wijngaard ’t Rodt wordt deels gebruikt om bepaalde rassen uit te testen. Er zijn in de loop van de jaren al meer dan 70 rassen op experimentele basis aangeplant. De totale oppervlakte van de wijngaarden is zo’n 13 ha. Het rendement ligt voor witte wijn op 4.000 liter per ha en voor rode wijn op 2.000 tot 2.500 liter per ha.

Natuurlijk werden er, op deze schitterende locatie midden in de wijngaard, ook wijnen geproefd:

Wijngaard St. Martinus Limburgs Parelke 2012
Een licht mousserende rosé uit de Pinotin-druif. Lichtrosé van kleur. Een open, frisse aardbeienneus. In de mond ronde, mooie zuren. Een zuivere smaak, frambozen en aardbei.

Wijngaard St. Martinus Drielandenwijn wit 2011
Een assemblage van Solaris, Johanniter en Cabernet Blanc. Strogele tot groengele kleur. Rijpe, zoete perzik in de neus. Heel licht tintelend op de tong, wat kruidig en aromatisch. Nectarines, abrikoos en peer. Breed en goed vol. Goede afdronk.

Wijngaard St. Martinus Gris de Villare 2011
Witte wijn gemaakt uit de Souvignier Gris druif. Licht strogeel in de kleur. Wat vers gebakken brood in de neus. In de mond wat hoog in de zuren. Wel krachtig, maar straf en droog. Voor de liefhebber…

Wijngaard St. Martinus Cuvée Villare
Wijngaard St. Martinus Cuvée Villare 2010
Cépage wijn uit de Monarch druif. Deels hout gelagerd. Dieprood in de kleur, donker, in de rand purper. In de neus zwoel, kaneel en kruiden. Op de tong vol en intens. Fraaie zuren en forse, maar ronde tannines. Donker fruit en wat drop. Breed en indrukwekkend.

Na afloop van de proeverij hebben wij nog een blik geworpen bij de bouwplaats van het in aanbouw zijnde Wijnkenniscentrum Martinus. Het is letterlijk een blik werpen, want we keken in een gigantische bouwput! (zie foto bij het artikel: Interview Wijngaard St. Martinus.
Stan Beurskens heeft grote plannen. In de Limburgse grond komen drie etages van kelders op elkaar. Daarboven, zeg maar op de begane grond, komt het wijnkenniscentrum en een deel waar de wijnen van St. Martinus worden gevinifieerd.

“In het wijnbouwkenniscentrum speelt educatie en onderzoek een belangrijke rol. Door samen te werken met internationale erkende wijnbouwinstituten, zoals Freiburg en Wageningen zal de wijnbouw in de Benelux zich verder kunnen professionaliseren.”
“Naast wijnliefhebbers, die meer willen weten over wijn, kunnen ook de wijnbouwers en wijnmakers uit het noorden van Europa beschikken over hun eigen wijnkenniscentrum waar adviezen ingewonnen kunnen worden over de verbouwing en productie van wijn. De doelstelling is om in kleine groepen met de mystiek van de wijn kennis te maken. Dit kan door middel van workshops, proeverijen en cursussen.” (bron: bouwmartinus.wordpress.com).
Ik zou zeker eens een kijkje nemen op deze site, dan kunt u zich een goed beeld vormen van de omvang van dit project en wat voor een injectie dit zal geven aan de wijnbouw in Nederland !

Hierbij bedank ik Wiebke voor de uitstekend verzorgde proeverij en wellicht tot ziens!
Ed

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!