Interview: Wijngaard De Reeborghesch

de reeborghesch 8Erik Johan Hendrik Marmelstein vertegenwoordigd in de eerste plaats zijn eigen wijngaard De Reeborghesch en in de tweede plaats de Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers http://www.achterhoeksewijnbouwers.nl/. Daar is Henk momenteel voorzitter van en De Reeborghesch is een van de stichtingsleden van deze coöperatie.

de reeborghesch 7
Wijnboer Henk Marmelstein
Voor kwaliteitswijnen kan je tegenwoordig zeker ook terecht in Nederland. Talloze onderscheidingen en medailles hebben onze lage landen al verdiend op verschillende internationale proeverijen. Keer op keer steken wij met onze Nederlandse wijnen de succesvolle en traditionele wijnlanden als Frankrijk, Italië en Duitsland naar de kroon met onze polderwijnen.
Nederland staat eigenlijk nog in de kinderschoenen wat betreft de wijnbouw. Natuurlijk zijn er wijngaarden in Nederland die al veel langer aan de top staan van de kwaliteitswijnen in de wereld. Vooral in Limburg liggen er wijngaarden die al decennia lang bestaan. Wijngaarden die kunnen terugkijken op een mooi verleden.

de reeborghesch 6
Zo mooi is de Achterhoek met zijn wijngaarden

De Vereniging Achterhoekse Wijnbouwers is een coöperatie met 12 leden. De vereniging bestaat al sinds 2004 en samen delen de wijngaardeniers hun kennis en hun materialen. Dit scheelt enorm veel investeringen die je als wijnbouwer moet doen.
Het zijn allemaal relatief kleine wijngaarden die druiven verbouwen volgens de regels van ‘lutte raisonnée’. Dit betekent dat er alleen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt als het echt nodig is. Ook hebben de Achterhoekse Wijnbouwers maar één wijnkelder en gezamenlijk maken ze hier hun wijnen. Hier worden alle druiven vergist, opgevoed en gebotteld. Dit scheelt geld en energie en het voordeel is dat je elkaar in raad en daad ook nog kan bijstaan.

De Reeborghesch

Wijngaard De Reeborghesch ontleent zijn naam aan het bosje op het erf, waarin de vele reeën hun verblijf hadden. Daar kwamen ze hun etenslust stillen aan de druivenranken. Het was hun Borgh van waaruit zij vertrokken naar de Esch om daar hun magen te vullen van de sappige bladen en de scheuten van deze druivenranken.

De wijngaard Reeborghesch stond aan de bakermat van de Achterhoekse wijnbouw, hieronder een overzicht van wat er sinds die tijd gebeurd is:
2005: De eerste oogst is een feit
2006: Een goed en mooi wijnjaar waar alles mee zat

de reeborghesch 5
Een kijkje op de wijnboerderij De Reeborghesch
2007: Een moeizaam wijnjaar die toch zijn vruchten heeft afgeworpen. Er werden 7 onderscheidingen geïncasseerd van de 9 ingestuurde wijnen. De eerste zilveren medaille en twee bronzen medailles waren een feit. Na drie jaar al een bekroning op je werk in de vorm van medailles.
2008: Een mooie en overvloedige oogst.
2009: Een mooi wijnjaar en prachtige kwaliteit.
2010: Een kleine oogst en ook nog eens het hele jaar matig weer. De opbrengst was klein en toch werd er een gouden medaille gewonnen voor de Solaris en de Solaris Barrique op de Berliner Wein Trophy en de Solaris won ook nog eens brons tijdens het IWSC in de UK.
2011: Solaris en Solaris Barrique 2009 winnen een gouden medaille en de Johanniter 2011 wint een bronzen medaille tijdens de Nederlandse wijnkeuring.: de Regent Barrique 2009 wint zilver op International Wine Challenge Wenen 2011 en de Regent Barrique 2009 wint zilver tijdens de Nederlandse Wijnkeuring 2011.
2012: 400 wijnstokken van de nieuwste druivensoorten aangeplant.

De 10 vragen die wij gesteld hebben aan Henk Marmelstein van De Reeborghesch

Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Mijn naam is Erik Johan Hendrik Marmelstein en ik ben, samen met mijn vrouw Henriëtta, eigenaar van de wijngaard De Reeborghesch.

Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
De wijngaard is gevestigd op commercieel niveau sinds 2003 en op experimenteel niveau sinds 2001.
Ik ben begonnen los van wat er verder speelde in de Achterhoek, maar besloot mee te gaan doen met aankomende wijnbouwers die samen wilden werken in verenigingsverband. De beste vorm werd een coöperatie gevonden en in januari 2004 werd dan ook de coöperatie gevormd. De andere leden van de coöperatie, indertijd 10, begonnen met aanplantingen in 2004.

Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
Wijngaard De Reeborghesch meet ongeveer 2 hectare aan land bebouwd met druiven en omliggende aanleg van vijvers en bosjes. De coöperatie telt momenteel meer dan 10 hectare druivenbestand.

de reeborghesch 3
De wijngaard van De Reeborghesch
Met welke druivenrassen werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
Wijngaard De Reeborghesch heeft voor rode wijn: Acolon, Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Pinotin, Cabertin, Monarch, Leon Millot. Voor witte wijn gebruiken wij de druivenrassen Johanniter, Solaris, Merzling.

Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Op wijngaard De Reeborghesch worden kleine hoeveelheden witte en rode wijnen geproduceerd voor eigen gebruik en proeverijen, omdat er een leveringsplicht is ten opzichte van de coöperatie, wat wij zelf zo ingesteld hebben, en in de coöperatiekelder maken wij gezamenlijk witte, rode en rosé wijnen. Wij zijn begonnen onder leiderschap van de Duitse Zuid-Afrikaanse wijnmaker Oliver Meckler, die op zijn beurt werd bijgestaan door zijn vriend Markus Regnery uit Koeverich. Markus staat ons nog steeds bij.
Zelf maak ik exclusief op Wijngaard De Reeborghesch de port stijl wijn Robien Fortwien, van rode soorten, voornamelijk Acolon en Rondo, binnen de termen van leveringsplicht.
De Acolon wordt door niemand anders in de coöperatie, of elders in de Achterhoek verbouwd, en normaliter werd de wijn vermengd met andere rode wijnen om een cuvee, Goodgaon, te maken. In 2011 is er voldoende geweest, ook van onderscheidende kwaliteit, om tot een alleenstaande Acolon wijn te komen. Alleen Wijngaard De Reeborghesch voert deze wijn.

de reeborghesch 4De vinificatie geschiedt  in eerste instantie in stalen tanks voor witte wijnen en in speciale plastic bakken geschikt voor wijn maken voor rode wijnen. Het proces wordt in koelte gehouden, tussen 17 en 14 graden. Er is koeling en verwarming apparatuur. De koele fermentatie is gekozen om fruitigheid te behouden en de wijnen elegant te maken. De beste Solaris wordt op barrique gelegd zodra de hoofdvergisting is verlopen. Andere witte wijnen en de rosé, schiller, worden verder in de stalen tanks gehouden, steeds op de lage temperatuur.
De rode druiven worden na vergisting van ongeveer 14 dagen geperst en in roestvrijstalen tanks overgepompt, waarbij dan de allerbeste eerste resultaten, van Regent en Marechal Foch, op barrique verder opgevoed worden. De rest gaat verder in roestvrijstalen tanks.
De Robien Fortwien wordt ambachtelijk verwerkt, in het begin op dezelfde manier als in de grote kelder gebeurt, dus ook op laag temperatuur regiem, maar zodra een bepaald suikergehalte neerwaarts is bereikt wordt het vergistingsproces stop gezet door toevoeging van 78% wijnalcohol, dan overgezet in RVS tanks  en na ongeveer 4 maanden overgezet in barriques van derde jaar. Verder een kwestie van geheim van de smid, maar zonder toevoegingen.

de reeborghesch 1
Henk Marmelstein in actie tijdens een wijnproeverij op De Reeborghesch
Wat is uw best verkochte wijn?
De cliënten die de wijngaarden bezoeken, binnen ons verband, hebben naar blijkt heel verschillend koop publiek. Op sommige wijngaarden worden vooral de instapwijnen zoals Uutbloazen en Weerkom’n en Goodgaon verkocht, maar op Wijngaard De Reeborghesch zijn de best verkochte wijnen vooral de Solaris Barrique, Solaris, Regent Barrique, Marechal Foch Barrique en de unieke wijn Acolon, en verder neemt bijna iedere klant een of meer flessen Robien Fortwien mee, inclusief door b.v. Ian D’Agatta, de organisator van het Merano festival.

Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Mijn voorkeur gaat uit naar wijnen in het hogere, meer exclusieve segment. Dan komen de barrique wijnen naar voren, maar ook onze Johanniter van goede jaren vind ik aantrekkelijk. Solaris, met een tegen Chardonnay aanschurkend profiel heeft mijn voorkeur voor witte wijn, en als rode zijn de 2 barrique-wijnen favoriet, alhoewel vooral de Marechal Foch voor veel kenners moeilijk te plaatsen is.

Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
In mijn bedrijf ben ik vooral trots op de unieke ligging en het mooie plaatje dat het maakt in en met het landschap, golvend met de drie soorten grond eronder, en geflankeerd door vijvers. Verder ben ik zeer blij met en trots op mijn port stijl wijn, die bijna iedereen van jaar tot jaar verrassend lekker vindt.

Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Voorlopig wil ik niet veel veranderen in mijn bedrijf. Zolang ons samenwerkingsverband goed loopt is het verstandig een zeer actief lid te blijven, en dat kan vooral door de teelt bij anderen te stimuleren en op niveau te houden. Dat doe ik in functie van onze teeltcommissie. In coöperatief verband wordt overigens gewerkt aan steeds verdere professionalisering, al houden we zeker alles ambachtelijk, dus zonder ons bezig te houden met toevoegingen en corrigerende ingrepen, die als industrieel zouden kunnen worden genoemd. De coöperatie werkt zonder personeel en dat zal zo blijven om iedere deelnemer op de kwaliteit en eigenheid gedrukt te houden.
Het productiepotentieel zal verder uitgebuit dienen te worden, door de niveaus te behalen die wij ons als kwaliteitsgrens gezet hebben, te weten 5000 kg maximaal voor witte druiven en 4500 kg maximaal voor blauwe druiven. Natuurlijk kunnen wij tot ver boven deze getallen de oogst opvoeren, maar wij beperken de opbrengst vanaf de tweede week na vruchtzetting, en daar ligt dan de verfijnende moeilijkheid om dan toch niet met de verfijnde doelstelling te ver naar beneden door te schieten.

Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België zou u willen voordragen voor deze 10 vragen rubriek
Hof van Twente,  Reestdalhoeve en de Slingehorst. Natuurlijk zijn er meer waardige wijngaarden, maar dan moet ik lijstjes gaan doorspitten. Binnen onze eigen organisatie en voormalige leden kan ik nog noemen Wijngaard Hesselink, Kranenburg, Schepershof, De Hennepe.

 

Altijd open en rust zijn altijd aanwezig op De Reeborghesch
Altijd open en rust zijn altijd aanwezig op De Reeborghesch

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin