Wijndagboek, weer een iPhone app over wijn

Wijn-apps te over in de iTunes store van Apple. Springt deze app eruit in zijn functionaliteit? Ik heb de app getest en hier volgt een review.

Ons werd gevraagd, als WijnGekken, of wij de app Wijndagboek wilden testen. Deze app is gemaakt door René van Mil. Altijd leuk om zoiets te doen en het laten toetsen aan de kritische blik van de WijnGekken.
Deze app is gemaakt voor het categoriseren van wijnen die je koopt en proeft, deze kan je dan in deze database bijhouden. De app is te koop voor € 1,79 in de iTunes Store. Je kan foto’s toevoegen, barcodes scannen, voorraad bijhouden en tal van meer mogelijkheden.

Ik heb deze app getest op een Apple iPad 2 en gelijk werd duidelijk dat de app geschreven was voor de iPhone. De app was alleen te zien in een lage resolutie (full-screen) of als klein beeld. Je kan de app wel vergroten, maar dan wordt het beeld onscherp en ziet er niet meer visueel aantrekkelijk uit. Bij navraag bleek dat de app ook niet bedoelt was om op een iPad te gebruiken. Dit vind ik jammer, aangezien er een enorme verkoopstijging zit in de tabletmarkt. Ook is de app niet te downloaden voor Android en dat vind ik, als Androidliefhebber, ook wel jammer.

In de eerste versie die ik kreeg, de versie 1.0, werkte niet alles naar behoren. De barcodescanner deed het totaal niet op de iPad en wederom kreeg ik te horen dat dit ook niet zal gaan werken. Ook had ik een aantal vraagtekens bij verlies, breuk of een ander soort van kwijtraken van de gegevens of zelfs van de hele iPhone. Dit zou in een volgende versie allemaal goed komen.
Over de versie 1.0 was ik helemaal niet tevreden en ik vond het ook zeer omslachtig, krakkemikkig en onaf. De versie 1.1 verscheen en ik stond te popelen om die te updaten.

Versie 1.1 van iPhone-app Wijndagboek

In versie 1.1 van Wijndagboek, werkte de barcodescan nog steeds niet op de iPad, een minpunt vind ik. Ook kon ik bepaalde wijnen niet categoriseren en daar was ik ook niet tevreden over. Wel is er aandacht besteed aan de backupfunctie en de exportfunctie. Het exporteren kan nu naar een csv-bestand, die weer te openen is via Microsoft Excel of een ander spreadsheet-programma. Ook kan je de foto’s die je maakt, synchroniseren met de cloud van Apple. Aangezien wij nooit backuppen met onze iPad via iTunes heb ik dit ook niet getest. Itunes werkt bij ons ook nog steeds niet naar behoren onder Windows en het doet nooit precies wat ik wil.
Wel is mij verzekerd dat de alle backup-functies werken. Het exporteren naar het csv-bestand werkte uitstekend en het viel ook te openen.
Er zijn in versie 1.1 wel een aantal onvolkomenheden gerepareerd of toegevoegd en het begint op een goed werkende app te lijken.

Mijn oordeel over Wijndagboek

Het is een alleraardigste app geworden, mits je alles op je telefoon wilt hebben en houden. Ben je een beetje bekend met Excel dat kan het hierin hetzelfde bewerkstelligen en via de cloud op je iPhone inzien, het ziet er visueel alleen niet zo aantrekkelijk uit in Microsoft Excel. Minder blij ben ik dat de barcodescanner niet op de iPad werkt, waarom is mij niet duidelijk en ik vind het een groot gemis. Irritant vond ik, dat je alles via het kleine toetsenbordje op de iPhone moet intypen.
Het zou fijn zijn als je de gegevens kon importeren vanuit Excel, zo heb je gelijk een backup en de gegevens tikken op een gewoon toetsenbord nu eenmaal makkelijker in (mij is verzekerd dat dit meegenomen wordt in een volgende update).
Ook vind ik het tamelijk onmogelijk om voor de beginnende wijndrinker om aan te geven wanneer een wijn te drinken is. Het zou wel makkelijk zijn als je op deze criteria dan kon zoeken, zo weet je gelijk welke wijnen je in dat jaar moet gaan drinken. Ook een tip is dat René, de maker van de app een soort van database van maaltijden toevoegt. Het is eenvoudig om aan te geven bij welke maaltijd een bepaald type wijn hoort.

Als je een grote database hebt van wijnen of deze wilt gaan aanleggen, dan is dit een app waar je niets aan hebt, ook is mij onduidelijk hoeveel wijnen in de database kunnen. Je proeft de wijnen over een hele lange tijd en misschien bestaat Apple dan al lang niet meer. Een importfunctie (naast de exportfunctie) zou hier enorm helpen en die gegevens kan je dan altijd weer gebruiken in een ander programma. In die tussentijd heb je wel al die gegevens bij de hand op je mobiele telefoon en is het altijd leuk om dit aan anderen te laten zien. Intussen is versie 1.2 verschenen, deze versie heb ik niet meegenomen in mijn conclusie.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin